In deze viburnum heeft het viburnumhaantje geen trek!



Viburnum, sneeuwbal in het Nederlands, is een prachtige voorjaarsbloeiende heester. Viburnums zijn er in alle soorten en maten. Het zijn gemakkelijke struiken die het ook op zandgrond prima doen. Wij hebben er in onze tuin verschillende gehad. Toch waren het niet allemaal 'blijvertjes'. Viburnum opulus (de Gelderse roos) bijvoorbeeld, heeft het niet gered. 

Deze struik bloeit in het voorjaar met mooie crèmewitte bloemen. De kers op de taart, zijn de prachtige felrood gekleurde bessen die bovendien de hele winter blijven hangen omdat de vogels ze niet lusten. 

Klinkt ideaal, niet? Helaas gooit het viburnumhaantje roet in het eten. Dit kevertje vreet het blad van deze viburnum aan. Hoewel de Gelderse roos een grote struik is, en het viburnumhaantje maar een klein kevertje, doen ze toch een hoop schade. Zo'n aangevreten struik vonden wij bepaald geen lust voor het oog....

Viburnum plicatum 'Mariesii' 

Ook Viburnum plicatum 'Marisii' hebben we uiteindelijk afgevoerd. Ditmaal niet vanwege het Viburnumhaantje maar omdat hij door zijn vorm moeilijk in de tuin in te passen bleek. Viburnum plicatum 'Marisii' heeft een bijzondere wijd spreidende piramidale groeiwijze. Heel majestueus wanneer de plant volgroeid is. 

De platte crèmekleurige bloemschermen zijn ook echt mooi, maar deze heester moet solitair staan om tot zijn recht te komen. Wij hebben geen gazons (het onderhouden van een gazon is de enige tuinklus waar we allebei een hekel aan hebben) en in de borders bleek hij moeilijk te combineren met andere planten. Wat we er ook omheen plantten, het bleef er rommelig en niet bij elkaar passend uitzien. 

Uiteindelijk hebben wij in onze tuin twee viburnums overgehouden: Viburnum x Burkwoodii en Viburnum plicatum 'Rotundifolium'. 

Viburnum x Burkwoodii

Viburnum Burkwoodii wordt zo'n 2,5 tot 3 meter hoog en bloeit in april met witte bloemen die rose zijn in de knop en heerlijk geuren. Je ruikt ze door de hele tuin! Deze viburnum kreeg ik van mijn broer. Hij was de struik beu vanwege de bladluizen. Nog een kwaal waar viburnums soms last van kunnen hebben. 

Wij hebben de struik daarom geplant op de (open) noordzijde van onze tuin. Van luizen wordt namelijk gezegd dat ze niet van koude wind houden en inderdaad heeft het gehate insect zich sindsdien niet meer vertoond.

Te koop bij tuinplant.nl 

Viburnum plicatum 'Rotundifolium' 

Viburnum plicatum 'Rotundifolium' is wat compacter van vorm en groeit langzamer dan Viburnum Burkwoodii. Na dertien jaar hebben onze struiken (we hebben er drie), een hoogte van zo'n 1,5 meter bereikt. 

De meeste vormen van viburnum plicatum bloeien met platte bloemschermen maar deze doet zijn Nederlandse naam eer aan door te bloeien met kogelvormige bloemen die aanvankelijk groen zijn, maar later naar wit verkleuren. Bij het zien van de bloemen denken veel mensen dat het om een soort hortensia gaat. Het is een bijzonder rijkbloeiende variëteit. 

Een bonus is dat deze heester ook een prachtige najaarsverkleuring heeft. Het blad verkleurt, voordat het afvalt, naar een prachtig bordeauxrood.

Beide struiken vragen weinig onderhoud. Ze hoeven nauwelijks gesnoeid te worden, hooguit een beetje vormsnoei, en hebben ook verder geen bijzondere zorg nodig. En, ook niet onbelangrijk, beide soorten vallen kennelijk niet in de smaak bij het viburnumhaantje want het blad blijft gaaf. Zo zien wij het graag!


Viburnum plicatum 'Rotundidolium' (sneeuwbal)
De bloemen Viburnum plicatum 'Rotundifolium' zijn aanvankelijk groen maar verbloeien naar crèmewit. 

Najaarsverkleuring van Viburnum plicatum 'Rotundifolium'.
Najaarsverkleuring van Viburnum plicatum 'Rotundifolium'. 

Ook interessant 


Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren.     

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen


Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Zeven planten voor droge (half)schaduw

Zijn winterharde orchideeën het geld waard?

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

10 tips voor een prachtige border

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

9 mooie en sterke heesters voor een tuin op zandgrond